Γλώσσα σεμιναρίου:
Τρόπος διεξαγωγής:
Διάρκεια Κατάρτισης:
Κόστος Κατάρτισης:
Το νέο επιχορηγημένο σεμινάριο μας, ΖΩΤΙΚΗΣ, με θέμα τις Αναφορές Βιωσιμότητας (Sustainability Reports), προσφέρει μια μοναδική εμπειρία μάθησης με ΔΩΡΕΑΝ διαμονή
και πρόγευμα για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους στο πολυτελές ξενοδοχείο 5*.
Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην κατανόηση και εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας CSRD (2022/2464/EU), η οποία καθιστά υποχρεωτική την υποβολή αναφορών βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις. Θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία ESRS (European Sustainability Reporting Standards), ESG δείκτες, KPIs, η ανάλυση ουσιαστικότητας, τα πρότυπα GRI και η χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην υποστήριξη αυτής της μετάβασης.
Οι Αναφορές Βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις εντός των πλαισίων της Ε.Ε. αποτελούν είτε νομική υποχρέωση μεγάλων επιχειρήσεων με βάση την οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive, είτε προσδοκία των αγορών, των πελατών, των επενδυτών και των στελεχών για μικρότερες επιχειρήσεις. Η γνώση των αναγκών για την ανάπτυξη τέτοιων αναφορών, η εξοικείωση με τα πρότυπα για τέτοιες αναφορές και η αντίληψη για τα βασικά βήματα για την εκπόνηση τέτοιων αναφορών είναι απαραίτητα εργαλεία για στελέχη στις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της Ε.Ε. Της εκπόνησης τέτοιων αναφορών προηγείται πάντα η ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής βιωσιμότητας από την επιχείρηση και τη διαμόρφωση ενός αναπροσαρμοσμένου μοντέλου εταιρικών ενεργειών που αποσκοπούν στην από κοινού αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων από την επιχειρηματική δραστηριότητα, παράλληλα με την παραγωγή οικονομικής αξίας. Είναι ένα μοντέλο τριπλού αποτελέσματος από το οποίο επωφελούνται τόσο οι μέτοχοι της επιχείρησης οικονομικά αλλά και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με το όφελος σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ως εκ τούτου η βιωσιμότητα καθίσταται απαραίτητη προτεραιότητα για όλους τους οργανισμούς. Η εταιρική βιωσιμότητα στο σύγχρονο περιβάλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους οργανισμούς όχι ως περιοριστικό πλαίσιο, κόστος, ή φιλανθρωπική πράξη, άλλα ως βάση για την εταιρική καινοτομία και την κοινωνική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η εταιρική βιωσιμότητα και μια αντίστοιχη στρατηγική αφορά τον τρόπο που η επιχείρηση παράγει τα κέρδη της και όχι τον τόπου που τα διαθέτει (εταιρική φιλανθρωπία). Το ζητούμενο είναι η επιχείρηση να δρα μέσα από υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές και να παραμένει οικονομικά βιώσιμη και να αναπτύσσεται, και όχι να παράγει κέρδος με όποιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος και να εξαντλεί την ευαισθησία της στο να δίνει υπό τη μορφή φιλανθρωπίας κάτι πίσω στην κοινωνία.
Προς την κατεύθυνση αυτής της μετάβασης των επιχειρηματικών στρατηγικών, το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο με ειδικές υποχρεώσεις για αρκετές επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Υπάρχει λοιπόν αυξανόμενη πίεση από την ΕΕ προς τους οργανισμούς για λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για τη διαχείριση του ανθρακικού τους αποτυπώματος αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου τους μέσα από συνεχόμενα νέα αλλά και επικαιροποιημένα νομοθετικά πλαίσια. Οι υποχρεώσεις είναι πιο αυστηρές και περιέχουν λεπτομερή κριτήρια ως προς την συμμόρφωση των επιχειρήσεων τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με συνοπτικές ή γενικόλογες ενέργειες και στόχους. Αντίθετα, απαιτούν από τις επιχειρήσεις μια στρατηγική με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες απόδοσης. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα απόλυτα όρια της επιχείρησης, αλλά περιλαμβάνει και την παράλληλη συστηματική αξιολόγηση αλλά και επέκταση της εμπλοκής των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών της επιχείρησης έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγηση και τον αντίκτυπο της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain) ενός οργανισμού. Ήδη με βάση τον ‘Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2017’ μέρος της οποίας βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/95/EU), μεγάλες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος έχουν υποχρέωση να καταγράφουν και να επικοινωνούν τον επιχειρηματικό τους αντίκτυπο, την ανάπτυξη, τις επιδόσεις και τη θέση τους, στη βάση συγκεκριμένων μη χρηματοοικονομικών γνωστοποιήσεων. Πλέον όμως, η πιο πάνω οδηγία έχει αντικατασταθεί από την 1/1/2024 από νέα Οδηγία, την Οδηγία “the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)” 2022/2464/EU, η οποία επεκτείνει την υποχρέωση υποβολής αναφορών βιωσιμότητας περισσότερες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. αφού καλύπτει και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και καθιστά τις αναφορές πιο λεπτομερείς και ομοιογενείς.
Οι νέες απαιτήσεις από την Οδηγία CSRD έχουν ως απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ακρίβειας, ποιότητας και διαφάνειας των πληροφοριών που δημοσιεύονται έτσι ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη π.χ. επενδυτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεργάτες κλπ. να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρες και ενημερωμένες αποφάσεις βασισμένες σε αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα. Παράλληλα με το CSRD έχει δημιουργηθεί και ειδικό πρότυπο αναφορών, το European Sustainability Reporting Standard (ESRS) που καθορίζει τη μεθοδολογία και τη μορφή που θα πρέπει να πάρουν οι αναφορές βιωσιμότητας για όσους έχουν τη σχετική υποχρέωση από την Οδηγία, ώστε να διασφαλιστεί η ομοιογένεια και η συγκρισιμότητα των αναφορών.
Στη σημερινή εποχή, επιπλέον των νομικών υποχρεώσεων που έχουν ή θα έχουν κάποιες από τις επιχειρήσεις λόγω των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ετοιμασία και δημοσίευση κοινωνικών απολογισμών, δημιουργείται μια κοινωνική προσδοκία προς όλες τις επιχειρήσεις να δρουν ποιο υπεύθυνα επιχειρηματικά και να αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και να μεριμνούν για την προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Υπό αυτή την έννοια, οι ανάγκες για πιο βιώσιμες στρατηγικές αφορούν όχι μόνο τις νομικά υπόχρεες επιχειρήσεις, αλλά τις πλείστες των επιχειρήσεων. Ακόμη και μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της αλυσίδας αξίας των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, οπόταν αν όχι άμεσα, τουλάχιστον έμμεσα επηρεάζονται και αυτές από τις εξελίξεις αφού η πρόνοια και οι αναφορές των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να καλύπτουν και την αλυσίδα αξίας τους (προμηθευτές, πάροχους υπηρεσιών, πελάτες κτλ). Επιπλέον, η πρόσβαση και το κόστος των κεφαλαίων που παρέχουν οι τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία και άλλοι χρηματοοικονομικοί πάροχοι, με βάση το European Green Deal θα συνυπολογίζουν και τις μετρήσεις ESG (Environmental, Social, Governance) των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες και οι αντίστοιχοι οργανισμοί θα πρέπει να αξιολογήσουν όλους τους πελάτες τους και να καθορίζουν το κόστος των παροχών τους (επιτόκια) με βάση και την απόδοση τους σε ESG κριτήρια. Οπόταν οι σχετικές μετρήσεις αλλά και η ανάγκη για βελτίωση των αποδόσεων σε αυτά τα κριτήρια είναι σημαντική πλέον για όλες τις επιχειρήσεις.
Συνεπώς οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να μεταβούν στο νέο καθεστώς και να ωφεληθούν θα πρέπει να εντάξουν την βιωσιμότητα στην στρατηγική τους και να ξεκινήσουν να μετρούν τον αντίκτυπο τους με βάση τα κριτήρια ESG. Με τη βοήθεια διαγνωστικών εργαλείων οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε διάγνωση των σχετικών κενών τους έτσι ώστε να προσδιορίσουν τι πρέπει να γίνει για να πετύχουν το όραμα που έχουν για την βιωσιμότητα τους. Έπειτα, με την συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών τους θα καθορίσουν τα ουσιαστικά θέματα μέσα από διπλή ανάλυση ουσιαστικότητας για την επιχείρηση έτσι ώστε να καθορίσουν τους στόχους που πρέπει να θέσουν για να επιτύχουν το όραμα τους. Η στοχοθέτηση και ο καθορισμός Key Performance Indicators (KPIs) πρέπει να γίνει στη βάση προτύπων, τα οποία στην περίπτωση των επιχειρήσεων που καλύπτει η Οδηγία CSRD περιλαμβάνονται στα πρότυπα ESRS.
Αντίθετα, οι μικρότερες επιχειρήσεις που δεν επηρεάζονται από την Οδηγία αλλά επιθυμούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και αναφορών βιωσιμότητας, θα μπορούν να επιλέξουν το αντίστοιχο πρότυπο για εθελοντικές αναφορές από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed Small and Medium Enterprises, VSME) . Σε περίπτωση λοιπόν που η επιχείρηση θα προχωρήσει και σε έκδοση αναφοράς βιωσιμότητας, είτε υποχρεωτικά είτε εθελοντικά υπάρχουν επιπλέον γνώσεις που θα πρέπει να αποκτηθούν από την επιχείρηση.
Εισηγητής του σεμιναρίου: Κυριάκος Παρπούνας , ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας και στρατηγικής
Διοργάνωση: Εκπαιδευτικό Κέντρο ΝΕΟΡΑΜΑ
Επιχορήγηση: 100% μέσω ΑνΑΔ για εργαζόμενους
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Διευθυντικά στελέχη, HR, CSR Managers, αλλά και σε κάθε επιχειρηματία ή επαγγελματία που επιθυμεί να κατανοήσει το νέο πλαίσιο βιωσιμότητας και να ενσωματώσει υπεύθυνες πρακτικές στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησής του. Δεν απαιτείται εξειδίκευση ή προηγούμενη εμπειρία.
➡️ Μάθε πώς να οργανώσεις μια πλήρη έκθεση βιωσιμότητας, να συμμορφωθείς με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να μετατρέψεις τη βιωσιμότητα σε μοχλό ανάπτυξης.
Ο
Κυριάκος είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές στις
Επιχειρήσεις και τα Οικονομικά. Έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας και έχει υπηρετήσει σε διάφορες απαιτητικές θέσεις
κλειδιά. Διαθέτει τεράστια εμπειρία ως σύμβουλος συστημάτων EPR και
DRS διεθνώς για ροές αποβλήτων (waste streams).
Διετέλεσε
Γενικός Διευθυντής 3 οργανισμών EPR στην Κύπρο για 12 χρόνια [Green Dot, Afis, WEEE]. Διαθέτει σημαντική εμπειρία υλοποίησης EPR που εκτείνεται σε όλες
τις ηπείρους και σε πολλές διαφορετικές χώρες, σε πολύ διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Κατέχει
επίσης τεράστια εμπειρία και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη στρατηγικών CSRD και αναφοράς CSRD για οργανισμούς. Σχεδιάζει συστήματα EPR και DRS για τη βιομηχανία σε πολλές χώρες και παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη
ικανοτήτων στις κυβερνήσεις και τον κλάδο.